• SHOP
  • CLUB
0
Min garasje
Legg til kjøretøy
0
varer #90-9764
0,00 kr
Din handlekurv er tom

Hva er en regnsensor i en bil

Bilene som produseres i dag, er fulle av sensorer og assistentsystemer, som bidrar til både sikkerhet og komfort – og et og annet irritasjonsmoment når de hyler som verst. I dag utstyres alle nye biler med sensorer som overvåker systemer og hendelser i motoren, inne i og rundt bilen. Det første man tenker på av sensorer i bilen, er kanskje parkeringssensorene, som melder ifra når bilen er farlig nært noe, og dermed gjør det enklere å parkere og manøvrere på trange steder. Den ble funnet opp av en belgier på 1980-tallet, for at kona hans skulle slippe å gå ut av bilen og dirigere hver gang han skulle parkere. Enkle sensorer som overvåket oljetrykk og batteriet ble imidlertid tatt i bruk allerede på 1950-tallet. Siden den gangen har antallet sensorer og sikkerhetssystemer generelt i biler steget mye. Det har også sikkerheten. Antallet dødsulykker har blitt veldig mye lavere, til tross for at det er mer trafikk på veiene. I siste instans vil bilene kunne navigere selvstendig, men det er enda et godt stykke igjen til vi er der. Enn så lenge må vi kjøre selv, om enn med stadig mer hjelp fra teknologien. 

Regnsensoren er en sensor på innsiden av frontruten, gjerne plassert helt øverst på midten. Den registrerer når det kommer vann på ruten, og aktiverer og stopper vindusviskerne automatisk etter behov. Det øker sikkerheten på veien siden føreren ikke må bruke oppmerksomhet på å slå vindusviskerne av og på. Det blir også mer komfortabelt å kjøre når det bare er litt yr, siden viskerne automatisk tar et sveip når det trengs uten at man må slå på viskerne manuelt hver gang.   

Hvordan fungerer regnsensoren? 

Hvordan fungerer regnsensoren?

Regnsensoren er gjerne plassert øverst på frontruten inne i kupeen, under holderen til bakspeilet. Der kan også lyssensoren være plassert, som registrerer hvor mørkt det er og automatisk aktiverer frontlyktene ved behov. På tross av navnet, måler regnsensorer slett ikke vannmengder, de måler lys og er altså elektro-optiske sensorer. 

I sensoren er det to dioder, en lysdiode, også kalt LED, som sender ut infrarødt lys, og en fotodiode, som registrerer lysstyrke. Lyset reflekteres i overflaten til frontruten og sendes tilbake til fotodioden, som evaluerer mengden lys. Når det er pent vær, kommer mer eller mindre alt lyset gjennom, mens ved regn, blir lysstrålen forstyrret, slik at det kommer mindre lys fram til fotodioden. Alt etter hvor mye lys som reflekteres, altså hvor kraftig det regner, settes vindusviskerne i gang med en bestemt hastighet.

Vindusviskerne kontrolleres vanligvis med en spak som er plassert på rattstammen. Her kan hastigheten stilles inn, vindusvasking aktiveres samt viskeren på bakruten, hvis bilen er utstyrt med dette. Regnsensoren kan også kobles ut og inn med denne spaken, og det er to grader av følsomhet å velge mellom.    

Regnsensor virker ikke – hva nå?

Er du sikker på at den er slått på? Hvis det har vært oppholdsvær siden sist du fikk bilen vasket i et bilvaskanlegg, kan det hende at sensoren ikke er blitt aktivert igjen. Dette systemet må selvsagt slås av før bilen vaskes, ellers kan viskerne gå i stykker. 

Sjekk at lysdioden er i orden. Det menneskelige øyet er ikke i stand til å se det infrarøde lyset fra lysdioden, men kameraet i telefonen din registrerer det. Åpne kameraappen og hold telefonen over sensoren, dersom LED-en er i orden, skal den være synlig på telefonen. 

Er ruten hel og ren? Glasskader kan føre til at lyset ikke reflekteres som normalt, da vil ikke sensoren reagere, selv om den er i orden. 

Fungerer andre sensorer som er plassert på samme sted? Hvis ikke, kan det være på grunn av at det er noe feil med strømforsyningen, som skader på kabler. 

Det er heller ikke umulig at det kan ha kommet vann på sensoren, for eksempel hvis bilen har en takluke som ikke er helt tett.

Få et verksted til å ta en titt, de kan bruke et diagnoseverktøy eller OBD-skanner til å se om det er noen aktive feilmeldinger for sensoren og har erfaring med hva som kan være galt. Du kan også bruke en slik OBD-scanner selv, hvis du har en. Regnsensoren er kanskje ikke den viktigste sensoren i bilen, men den er veldig praktisk. Den kan selvsagt ha noe å si for sikkerheten også. En annen bil som kjører gjennom en vanndam, kan føre til at en liten flodbølge treffer frontruten og hindrer sikten til føreren. Dette kan gå veldig fort, og være farlig. I verste tilfelle kan det føre til en ulykke. Regnsensoren vil reagere og aktivere vindusviskerne raskere enn et menneske kan, og dermed sikre at føreren har en klar rute igjen så raskt som mulig.  

Kan jeg kjøpe og montere en regnsensor selv? 

Ja og nei. Selv om bilen din ikke er utstyrt med en regnsensor i utgangspunktet, er dette noe som kan ettermonteres på mange biler. Du kan også få byttet ut en defekt sensor. I nettbutikken vår, AUTODOC, finner du regnsensor bil og ryggesensor trådløs fra solide merker. Når det kommer til elektroniske og elektriske enheter i bilen, er det imidlertid best å få fagfolk til å utføre monteringsjobben. I mange tilfeller er det også påkrevd. 

Vi anbefaler uansett å sette deg veldig godt inn i hva jobben innebærer samt gjeldende lover og forskrifter, før du setter i gang med den selv, slik at du kan vurdere om du har ressursene og kunnskapen til å gjøre det riktig. Det er mye man kan gjøre selv, men det kan fort bli mye dyrere enn antatt hvis noe går galt. 

 

Populære innlegg

Abonner på våre nyhetsbrev

For å få de siste nyhetene og tipsene fra oss, vennligst skriv inn din e-postadresse: