• SHOP
  • CLUB
0
Min garasje
Legg til kjøretøy
0
varer #48-6449
0,00 kr
Din handlekurv er tom

Hvordan forlenge dekkenes levetid

Dekkene sin levetid avhenger både av deres tekniske egenskaper og også driftsforhold. Mens en bileier ikke kan påvirke de tekniske funksjonene,som er fastsatt av produsenten, er han i stand til å forhindre en for tidlig slitasje av dekkene, dette ved å endre deres driftsforhold. I denne artikkelen vil vi fortelle om hvilke tiltak som kan iverksettes.

Hvorfor slites dekkene ut for tidlig

1. Høyhastighets kjøring. Overskridelse av hastigheten som er spesifisert av dekkprodusenten fører til overoppheting og noen ganger til et totalt trykktap. Når man overvinner en hindring i høy hastighet, så er blåsekraften mye høyere enn ved rolig kjøring. Og dette øker i betydelig grad risikoen for ledningstrådbrudd, det fører til ubalanse i hjulet, og skader på opphengselementene. Overskridelse av tillatt belastning indeks kan også føre til tilsvarende konsekvenser.

2. Aggressiv kjørestil. Hard start og bremsing resulterer i tung baneslitasje. Ved høyhastighets svinger så vil den ytre dekkdelen slites mer. Og ved nødbremsing med et låst hjul vil området som er i kontakt med veibanen slites ut.

3. Feil dekktrykk. Statistisk sett så vil dekk med et trykknivå på 40% lavere enn det anbefalte slites ut raskere med hele 60%.De er mye mer utsatt for overoppvarming, noe som vil redusere bremseeffektiviteten og slitestyrken. Dessuten blir de også mykere, noe som fører til et økt drivstofforbruk og det har også en negativ innvirkning på kjøreegenskapene. I disse tilfellene er slitebanekantene mye mer utsatt for slitasje. Mens et for høyt trykknivå fører til innsnevring av kontaktflaten og også økning av bremselengden. I dette tilfelle vil den sentrale slitebanen slites først ut.

4. Brudd på værforholdene der hvor kjøretøyet opererer. Vinterdekk er produsert av et mykt materiale som er betydelig utsatt for slitasje. Sommerdekk mister elastisitet ved lave temperaturer, noe som i vesentlig grad øker risikoen for dekkbrudd i tilfelle punktering.

5. Dekkubalanse. Ved følger av ujevn hjulrotasjon så kan dekkene slites ut på separate steder langs hele dekkflaten.

6. Dekkujevnheter. Dette reduserer levetiden med opptil 15-30%. Dette kan ses ved en ensidig slitasje på dekkene.

6 tips for å forebygge en for tidlig dekkslitasje

1. Regelmessig kontroller dekktrykket. Vanligvis er tillatt trykkområde levert av dekkprodusenten med merking på sideveggen. Bilens tekniske dokumentasjon gir deg også de spesifikke egenskaper som bestemmes i samsvar med modell og beregnet belastning. Vanligvis så er det nok til å matche tallene, velge den gjennomsnittlige verdien og så vedlikeholde dekktrykket på et tilstrekkelig nivå. Det anbefales å sjekke om dekkene er flate ca annenhver uke i gjennomsnitt.

2. Sjekk hjulinnstillingen. Brudd på forstillingen merkes ofte med indirekte tegn, slik som en merkelig lyd når du kjører, bilen er verre å håndtere, forsinket respons ved styring, drar til den ene siden, og også ujevn dekkslitasje. Hvis du ser noen av disse tegnene så bør du kontakte spesialister med en gang for å få eliminert feil.

3. Avbalanser hjulene hver sesong eller ved hver 15 000 km. Ubalanse i dekkene vil ikke bare føre til for tidlig dekkslitasje, men vil også føre til skade på opphengsdeler. Hvis du oppdager noen merkelige vibrasjoner når du kjører så kontakt dekkservicespesialister for å få avbalansert hjulene.

4. Øk lufttrykket i dekkene visst du skal lagre bilen en lang periode. Hvis du har bilen av veien over lang tid så kan flate flekker på løpeflaten oppstå, noe som kan gi skjeve hjul når du kjører. For å forhindre dette så blås opp dekkene til maksimalt tillatte nivå.

5. Gi opp din aggressive kjøring. Ved en rolig tur så vil jevn akselerasjon og bremsing betydelig bidra til å forhindre en for tidlig dekkslitasje.

6. Bytt sesongdekk i tide. Vinterdekk er designet for bruk ved temperaturer på +7 ° C og under, og sommerdekk er beregnet for temperaturer på +7 ° C og høyere. Når den daglige gjennomsnitt temperaturen holder seg på et visst nivå i en uke så skifter du dekk.

Hvordan oppbevare dekkene mellom sesongene

Bildekk har en viss grense av levetid, og dette er noe som ikke anbefales å overskride. Dette er vanligvis mellom 5-7 år. Men dekkene kan også miste sine opprinnelige egenskaper mye tidligere hvis du lagrer dem på feil måte.

For å unngå dette, hold deg til 5 enkle regler:

1. Du bør alltid opprettholde en jevn temperatur innenfor optimal rekkevidde på det stedet der du lagrer dekkene. Det beste alternativet er rundt 15 ° C. Hvis det overstiger 25 ° C eller går under 0 ° C, endrer gummien sine egenskaper.

2. Det er meget viktig å unngå store svingninger i luftfuktigheten, prøv å opprettholde den innenfor 50-80% området. Du kan bruke spesielle lufttette poser for å få til dette.

3. Lagring av dekk utendørs er ikke tillatt lenger enn i en måned. Og de må også da beskyttes mot direkte sollys, fuktighet og skitt.

4. Dekk må holdes langt borte fra ovner, oljer, løsemidler. Lysrør eller andre ting som produserer ozon er også forbudt.

5. Dekk på hjul kan lagres enten horisontalt eller hengt opp. Dekk uten hjul må lagres vertikalt. Det anbefales også å snu dem hver 4 uke for å skifte base. Hengende dekk uten hjul eller kaste dem i hauger er forbudt.

Konklusjon

Hvis du følger deleprodusentens anbefalinger, og overvåker tilstanden til opphengsdelene og gir opp en aggressiv kjøring, så kan du betydelig forlenge dekkene sin levetid. Dette gjør det mulig å ikke bare spare penger på å kjøpe et nytt dekksett, men forbedrer også din komfort og sikkerhet. Kjøp perfekte kvalitetsdekk her i AutoDoc nettbutikken, følg våre anbefalinger, og levetiden på dekkene dine vil vare så lenge som mulig.

En nyttig video om dette temaet:

Hvordan lagrer jeg sommer- og vinterdekk?

Populære innlegg

Abonner på våre nyhetsbrev

For å få de siste nyhetene og tipsene fra oss, vennligst skriv inn din e-postadresse: