0   varer
#
0,00 kr
Din handlekurv er tom

Tips om vinterkjøring

Abonner
PÅ VÅRE NYHETSBREV

For å få de siste nyhetene og tipsene fra oss, vennligst skriv inn din e-postadresse:

Førere må være ekstra skjerpet på vinterstid. Hvis du blir distrahert og ikke følger med på veien i bare noen få sekunder, kan det føre til en bilulykke. Her kan du lese om hva du må passe deg for på vinterveier og hvordan du kan unngå problemer.

De 5 største farene på vinterveier

 1. Is. Veigrepet på is er minimalt. Bare én uforsiktig bevegelse kan få bilen til å skrense. I tillegg øker bremselengden betraktelig på glatte veier.
 2. Nysnø. Den kan skjule ulike hindringer som kan forårsake ulykker.
 3. Slaps. Slaps forårsaker ofte en form for vannplaning – et fenomen hvor lag med smuss, snø og vann festes mellom slitebanen på dekket og veien. På grunn av tapet av kontakt med veibanen, er det ikke mulig å bremse, akselerere eller manøvrere bilen.
 4. Dårlig sikt. Det kommer dugg og is på bilrutene på grunn av snø, kuldegrader og temperaturendringer. Det er umulig å se og vurdere kjøreforholdene i slikt vær. I tillegg vil ikke føreren kunne identifisere veiskilt på grunn av snøen som er bygget opp.
 5. Lav temperatur. Gummien i dekkene blir hardere når det er veldig kaldt. Det fører til at veigrepet blir dårligere. Kontakten mellom hjulene og veien blir mindre jevn og bremselengden øker betraktelig.

12 tips fra AUTODOC om sikker kjøring om vinteren

 1. Pass på at du bytter fra sommerdekk til vinterdekk før den kalde årstiden ankommer. Sistnevnte er laget av en spesiell gummiblanding, som forblir elastisk ved lav temperatur. I tillegg inneholder gummiblandingen i vinterdekkene mye silisium, noe som forbedrer grepet på glatte veier. Dekkmønsteret er også optimalisert i henhold til egenskapene til våte og glatte veier. Enkelte dekkprodusenter utruster for eksempel slitebanen med spesielle mikropumper som absorberer fukt fra isete overflater.
 2. Du må du fjerne snø fra bilen og is fra rutene før du begynner å kjøre. Bruk egne skraper og børster til dette, det finnes også kjemiske midler for avising. Det er viktig at rutene er helt isfri. Fjern snø og smuss som sitter fast i hjulbuene og skvettskjermene. Hjulene kan ikke rotere normalt når denne massen er frossen, og det svekker styreevnen i svinger. Sørg også for at du ikke begynner å kjøre med snø på taket av bilen, den faller av og kan sperre sikten til føreren i bilen bak. Dessuten må du også fjerne snø fra bilens utvendige belysning, inkludert blinklys. Dette hjelper andre veifarende å identifisere bilen din på veien.

 1. Ikke ha på deg vintertøy når du kjører. Det hindrer bevegelsene dine betraktelig. Dessuten kan for store jakker forhindre at sikkerhetsbeltet festes pålitelig, noe som kan føre til skader ved trafikkuhell. Bruk klimaanlegget for å få bilens innvendige temperatur opp på et komfortabelt nivå. Du bør bytte omfangsrike klær med en tynn jakke eller vest.
 2. Hold en sikker avstand til kjøretøyet foran deg. Den kan justeres med flere meter når du kjører i lav hastighet i køer, men du bør øke den når du kjører på større veier. Ideelt sett bør avstanden mellom bilene være det dobbelte av hastigheten du kjører i. For eksempel, hvis du kjører i 40 km/t, betyr dette 80 meter mellom deg og bilen foran deg.
 3. Se på skiltene på begge sider av veien. De hjelper deg med å orientere deg, dersom du ikke gjenkjenner et skilt på grunn av snøfonner.

 1. Hold et øye med manøvrene til andre sjåfører, de kan gjøre feil. Hvis du oppdager at bilen bak deg ikke holder sikker avstand, la den kjøre forbi, ettersom du kan bremse i tide, men ikke den.
 2. Unngå å kjøre forbi spesialkjøretøy. Snøploger kan for eksempel kaste snø, noe som i betydelig stor grad svekker sikten. Det er svært farlig å kjøre forbi i slike tilfeller. Bredden på snøplogen er ofte større enn selve bilen, og den kan være vanskelig å oppdage.

 1. Hvis du ikke klarer å starte på grunn av at hjulene slurer, kan du behandle dekkene med en spesiell spray som gir bedre grep på is. Dette sikrer trygg oppstart, selv ved svært mye is.
 2. Brems i god tid på forhånd før trafikklys og kryss. Disse stedene er svært farlig av to grunner. For det første er veibanen glattere der enn på andre deler av veien, på grunn av konstant bremsing. For det andre, er det høy sannsynlighet for kollisjon med andre på veien, som kan gjøre feil.
 3. Hjulene bør peke rett fram ved akselerasjon, ellers kan du enkelt miste veigrepet.
 4. Når du planlegger vinterferie, sørg for at du pakker bagasjen rett og fester den godt. Ved trafikkuhell kan selv små objekter bli svært farlige på grunn av at vekten øker voldsomt.
 5. Vær sikker på manøvreringsferdighetene dine. Du kan gjøre følgende når det er glatt:
  • Hvis bilen ikke reagerer når du dreier på rattet, bør du returnere det til den opprinnelige posisjonen og deretter snu det sakte igjen. Du må ikke dreie rattet helt til en side brått. Det kan føre til fullstendig tap av kontroll.
  • Gjør følgende for å komme inn i svingen på riktig vis. For å hindre at hjulene foran sklir, bør du belaste dem maksimalt før du begynner på manøveren. Du bør slippe opp gasspedalen brått og deretter dreie rattet i stor vinkel for å gjøre dette. Trykk lett på gasspedalen når du har begynt å svinge.
  • For å styre ut av en sladd når du kjører en bil med bakhjulstrekk, bør du dreie rattet i samme retning som den sladder og slippe opp gasspedalen fullstendig. Når det gjelder en bil med 4WD, bør rattet også dreies i samme retning som sladden, men gasspedalen slippes bare delvis opp, ikke helt. Drei hjulene langs ønsket kjørebane og trykk på gasspedalen hvis bilen er forhjulsdreven.
  • Det er også mulig å kontrollere bilen ved hjelp av clutchpedalen. Du kan stoppe sladding eller rotasjon av bilen ved å trykke kort på den. I snødekte områder hvor det ikke er nok trekkraft til å begynne å kjøre, kan du øke motorturtallet ved å koble fra clutchen.
  • Metoden med vekslende bremsing er perfekt for å kunne stanse trygt. Den består av en serie med korte, brå og gjentatte trykk på bremsepedalen. Denne metoden gjør det mulig å redusere hastigheten gradvis, og samtidig forhindre at hjulene begynner å skli.
  • Du kan også kontrollere sladding i forhjulsdrevne biler ved å trykke på gass- og bremsepedalene samtidig. Lignende manøvrer kan utføres ved hjelp av parkeringsbremsen.

Konklusjon

Det er farlig på veien om vinteren. Det betyr ikke at du bør la bilen stå i garasjen til bedre tider. Du kan virkelig nyte vinterkjøring hvis du er hensynsfull mot andre veifarende, holder bilens systemer og enheter i god stand, kontinuerlig forbedrer kjøreferdighetene dine og følger våre anbefalinger.

loader Vennligst vent...