Innholdsfortegnelse
Slik kjører du trygt når det regner
Sannsynligheten for at det skjer en bilulykke, øker i gjennomsnitt med 30–40 % når det regner. Vi har samlet litt informasjon om hva du bør være mest oppmerksom på og hvordan du kan kjøre trygt når det regner.
4 farer som førere må være forberedt på
- Glatte veier. Koeffisienten for hjulgrepet på våt asfalt er 1,5–2 ganger lavere enn på tørr asfalt. De første regndråpene er spesielt farlige. Når dråpene faller på bakken, treffer de løst veistøv som inneholder olje, drivstoff, plast, gummipartikler og andre stoffer, som blandes sammen og danner en tynn, men svært glatt film på veien. Bremselengden øker med 5–10 ganger.
- Vannplaning. Det er ikke nok tid til at vannet fjernes fra under hjulene når du kjører fort på våte overflater. Det dannes en buffer av vann mellom slitebanen og veioverflaten, og hjulene mister grepet på asfalten fullstendig. Bilen blir dermed helt umulig å kontrollere.
- Dårlig sikt. Sikten på veien blir betydelig svekket når det regner kraftig. Omrisset til objekter blir utydelige, og viskerne klarer ikke å fjerne vann fra frontruten i tide. Vinduene dugger til på grunn av høy fuktighet. Alt dette gjør det ikke bare vanskeligere å se hindringer, men det er også distraherende.
- Døsighet. Døsighet når det regner skyldes redusert atmosfærisk trykk, noe som gjør at den menneskelige kroppen reagerer med fall i blodtrykket og at hjertefrekvens sakker ned. Det leveres mindre oksygen til hjernen på grunn av dette, og det forårsaker døsighet. Reaksjonstiden til føreren blir dermed påvirket, og derfor er det farlig å kjøre videre.
Dette bør du få sjekket før årstider med mye regn
- Dekk. Den minste tillatte mønsterdybden er 1,6 mm. Dafydd Williams, som er en profesjonell kjørelærer hos Mercedes-Benz World, anbefaler imidlertid å skifte dekk allerede når mønsterdybden er 2 mm. Dekkprodusenten Continental anbefaler heller ikke å vente til sporene når minste tillatte verdi. Ifølge spesialistene til selskapet bør man montere nye dekk når sommerdekkene når 3 mm og vinterdekkene 4 mm. Slitt slitebane fører til redusert dybde på seiper og spor som holder grepet på våt asfalt, samt leder bort vann fra kontaktflaten mellom dekket og veien.
Dersom det regner ofte der du bor, bør du velge regndekk. De har lav profil og et spesielt dekkmønster som er tilpasset til denne typen veiforhold. - Vindusviskere og spylervæske. Det anbefales å bytte viskerblad to ganger i året. Du bør imidlertid først av alt vurdere kvaliteten på rengjøringen. Hvis du ser flekker og områder på ruten som ikke blir vasket når viskerne er i bruk, bør delene byttes ut. Defektene kan bli farlige på dager med mye regn.
Spylervæskebeholderen bør inneholde tilstrekkelig med spylervæske til å kunne fjerne tørr smuss fra vinduene. - Bremsesystem. Det må kontrolleres regelmessig. Enkelte defekter, som for eksempel fastlåste caliper, er spesielt farlig på våte veier, ettersom det kan forårsake skrenser. Slitasje på bremseklossene fører til redusert bremseeffekt, og dette blir enda farligere med tanke på at bremselengden øker på våt asfalt.
- Frontlys. Enkelte feil på lysene dukker bare opp i omgivelser med høy fuktighet. For eksempel, hvis frontlysene ikke er tette, så kommer det vann inn i huset. Det kan føre til at lyspærene ryker eller til og med kortslutning. Kondens som bygges opp i reflektoren til frontlyset svekker belysningskvaliteten betydelig. I tillegg kan tilstoppede ventilasjonshull ofte føre til at hovedlysene dugger.
- Kupéfilter. Et tilstoppet filter forårsaker redusert hastighet på luftstrømningen i ventilasjonssystemet. Overflødig fuktighet forblir i bilen, som et resultat av dette, og kommer til syne i form av dugg på rutene. Dette er spesielt merkbart når det regner. Det anbefales å bytte denne delen minst en gang i året.
11 regler for kjøring når det regner, som bør bli en vane
- Senk farten allerede når de første regndråpene faller – det er da veien er glattest.
- Når du kjører i regn, bør ikke bilens hastighet være over 50 km/t. Dersom du kjører fortere, kan det føre til at du mister kontroll over bilen. I tillegg blir det vanskeligere å stoppe.
- Begynn å bremse i god tid. Dermed klarer du ikke bare til å stoppe tidsnok, men du hjelper også andre førere til å umiddelbart forstå situasjonen og redusere hastigheten. Du bør sakke ned før du svinger. Prøv å bremse og akselerere jevnt. Brå bevegelser kan føre til skrenser og tap av kontroll. Hold en sikker avstand til bilen foran deg.
- Hvis bremseklossene er våte, så bør du tørke av dem. For å gjøre dette, så kjører du en stykke mens du trykker lett på bremsepedalen flere ganger. Overflaten på delene varmes opp og overflødig vann fordamper.
- Slå på mer lys, det er ofte ikke lett å se andre biler på veien når det regner. Det anbefales bare å bruke tåkelysene hvis du ikke klarer å se mer enn 100 m foran deg.
- Prøv å ikke kjøre rett bak lastebiler og busser. Det kastes opp mye skitt fra hjulene deres.
- Tørk vinduene. Før å gjøre dette, bør du slå på duggfjerneren eller bruke klimaanlegget. Da reduserer luftfuktigheten på et par minutter. Spesielle kjemiske midler kan også hjelpe deg med å få bedre sikt, for eksempel midler som hindrer uklarhet eller er regnavvisende. Det første bør påføres på utsiden av rutene, det danner en barriere som avviser vann og smuss. Det andre brukes på innsiden, i kupeen. Det holder på vannet på vindusflaten i form at et veldig tynt, gjennomsiktig lag og gjør dermed at det ikke dannes dråper som forhindrer sikten.
- Sakk ned før vanndammer. Farer kan skjule seg under vannet. I tillegg oppstår vannplaning hyppigere ved kjøring gjennom vanndammer.
- Hvis det regner kraftig, parker bilen i veikanten og vent til det gir seg. Sørg for at du slår på nødblinklysene, slik at andre veifarende kan se deg.
- Vær oppmerksom. Fotgjengere kan krysse veien på strekninger uten fotgjengeroverganger, ettersom de ønsker å komme seg raskt vekk fra regnet. Du bør også være oppmerksom på andre førere, som muligens ikke følger med.
- Unngå å kjøre når du er søvnig. Det er veldig farlig. Hvis turen ikke kan utsettes, må du gå ut av bilen fra tid til annen og bevege deg litt. Merker du at du ikke kan huske de siste kilometerne du har kjørt, eller at du kjører over kjørefeltlinjen eller veimerkinger, gjesper oftere, synes det er vanskeligheter i å holde hodet oppe eller å fokusere skikkelig? Kjør umiddelbart over til siden av veien og stopp. Selv en 15 minutters høneblund kan redde situasjonen. Hvis du ofte må kjøre lange distanser, bør du installere et system for føreroppmerksomhet-overvåking i bilen din. Det analyserer den gjeldende tilstanden ved å bruke ulike data, f.eks. størrelse og endringer av pupillene, og utløser varselsignal.
Konklusjon
Trygg kjøring når det regner avhenger i stor grad av bilens tekniske tilstand og førerens ferdigheter. Det er viktig med betimelig bytting av forbruksvarer og diagnostikk av bilens systemer samt rolig kjørestil. Følg anbefalingene våre, og kjøp kun reservedeler av høy kvalitet til bilen din, slik at du kan føle deg trygg, uansett værforhold.
En nyttig video om dette temaet: