Innholdsfortegnelse
Dieselmotor: viktigheter
Mange av sjåførene som allerede har valgt et dieseldrevet kjøretøy, er godt klar over kjøretøyets fordeler og særegenheter. Men de som er nybegynnere med denne typen motorer, kan ha mange spørsmål. Vi vil prøve å håndtere dem i vår artikkel.
Dieselmotor: historien
Dieselaggregatet ble først laget i 1824, da den franske fysikeren og matematikeren Sadi Carnot hadde en teori om at hvis en varmemaskin skulle være mer effektiv, burde arbeidsmediet inne i det varmes opp til sitt blitspunkt ved rask komprimering. Dette prinsippet ble senere brukt som grunnlag for den første dieselmotoren.
I årenes løp arbeidet ulike forskere med dieselmotordesign, blant annet Herbert Akroyd-Stuart og Gustav Trinkler. Det var imidlertid ikke før 1887 at Rudolf Diesel klarte å bygge den første praktiske, anvendelige og effektive prototypen.
Oppfinneren trodde opprinnelig at det beste drivstoffet for motoren hans ville være kullstøv, men på grunn av kullstøvets slitegenskaper og komplikasjoner som oppsto ved å levere slikt drivstoff til sylindere, måtte han gi opp ideen. På den andre siden fungerte Diesel-oppfinnelsen godt på vegetabilsk olje og lette oljeprodukter.
Dieselmotorer har siden den gang blitt kontinuerlig forbedret og oppdatert. Mange moderne personbiler og de fleste kommersielle kjøretøy er utstyrt med disse kraftige, pålitelige og effektive kraftenhetene.
Arbeidsprinsipp
Dagens personbiler kommer hovedsakelig med 4-taktsmotorer. Deres arbeidssyklus omfatter 4 faser:
- Inntak, som korresponderer med veivakselen og går fra 0 til 180°. På dette stadiet kommer luft inn i sylinderen via en åpen ventil.
- Kompresjon: Under dette slaget går veivakselen fra 180 til 360°. Stemplet fører til at luften som er i kammeret komprimeres 16-25 ganger, og temperaturen stiger til 700-900 °C.
- Forbrenning: På dette stadiet, som korresponderer med veivakselen som går fra 360 til 540°, injiseres brennstoff som deretter antennes. Stoffene som produseres som et resultat, gjør at stempelet går ned.
- Eksos: Når veivakselen beveger seg fra 540 til 720° i forhold til startposisjonen, beveger stempelet seg oppover, og brennte gasser slippes ut.
I dieselmotorer leveres drivstoffet via en injeksjonspumpe. Det brukes flere typer drivstoffpumper i moderne biler:
- På linje. Disse har stempelpar som tilsvarer motorens sylindre i antall. Kamakselen som er koblet til veivakselen, forårsaker at stempelet beveger seg, som vekselvis åpner og lukker inntaksåpninger. Som et resultat dannes trykk for å åpne injeksjonsventilen, og drivstoffet kommer inn i den tilsvarende injektoren. Disse pumpene er svært pålitelige, men blir for det meste installert på lastebiler: produsentene sluttet å utstyre passasjerbiler med linjeplasserte pumper i 2000.
- Distribuerende. Konstruksjonen har en eller to støpsler som gjør roterende og vekslende bevegelser, mens drivstoff blir fordelt mellom alle sylindrene. Dette sikrer en jevnere drivstofffordeling, men sliter ut komponentene. Derfor blir distribuerende pumper hovedsakelig installert i personbiler.
- Høytrykkspumper. Disse brukes i Common Rail-drivstofftilførselssystemer og pumper drivstoff inn i drivstoffskinnen, der opprettholdes høyt trykk til enhver tid uansett motormodus. Ved hjelp av dette systemet kan man øke motorturtallet med 25% ved lavt omdr./min og redusere drivstofforbruket med 20%.
- Enhetsinjektorer. En enhetsinjektor med kompresjons- og injeksjonsfunksjoner tilsvarer hver enkelt sylinder. Bruk av dette systemet gjør det mulig å øke drivstoffeffektiviteten til kjøretøyet og redusere giften i eksosen siden injeksjonsprosessen i seg selv utføres i 3 faser. Pre-injeksjon sikrer jevn forbrenning, mens etterinjeksjonen letter sotfilterregenerering.
5 viktige fordeler med dieselmotorer
- De forbruker betydelig mindre - gjennomsnittlig 30% mindre drivstoff sammenlignet med bensinmotorer. Dette skyldes høytrykk i tennkamrene, motordesign, arbeidsprinsipper og en rekke andre faktorer. Dessuten koster diesel mindre enn bensin i de fleste land.
- I dieselmotorer brennes drivstoffet kontinuerlig rett etter at det blir innført innvendig, noe som sikrer et høyt dreiemoment på lav omdreiningshastighet. Dette forbedrer bilens trekkraft, dynamikk og håndteringsytelse.
- De har en høy effektivitet som til tider når opp til 50%.
- Takket være glødepluggene og de oppvarmede injeksjonene, starter dieselmotorer jevnt uavhengig av omgivelsestemperatur.
- De varer nesten dobbelt så lenge som bensinmotorer.
Dieselmotorer: 9 driftsregler fra AutoDoc-eksperter
Følg disse enkle reglene for å unngå hyppige reparasjoner av motoren og drivstoffsystemet:
- Skift drivstoffilteret og drivstoff-vann separatoren i tide. Dieselkomponenter er svært sensitive for mekaniske partikler og vann. På grunn av den intrikate konstruksjonen, blir injektorene og pumpeelementene lett tilstoppet, mens svovelet fra drivstoffet blander seg med vann og omdannes til svovelsyre som har en skadelig effekt på motorkomponenter.
- Sørg for å fylle på høykvalitets drivstoff. Høyt svovelinnhold i lavkvalitets drivstoff reduserer levetiden og effektiviteten til motoroljen betydelig, og kan føre til sviktende sotfilter.
- Unngå kjøring med høyt turtall: dette skaper ekstra belastning på motoren.
- Pass alltid på å tilpasse drivstoffet med omgivelsestemperaturen. Diesel inneholder paraffin som fryser ved lave temperaturer. Derfor anbefales det om vinteren å bruke vinter- (for temperaturer mellom -25°C og 0°C) eller arktisk drivstoff som beholder sin viskositet ved temperaturer mellom -35°C og 0°C. Bensinstasjoner angir vanligvis temperaturspekteret for drivstoffet de selger.
- Velg tilsetningsstoffer for diesel nøye. Dersom du kjører i områder med hardt klima, vil anti-gele formler være passende for bilen din. Det finnes også tilsetningsstoffer som gjør det mulig å øke motorens dreiemoment og kapasitet ved å øke effektiviteten i forbrenningen av luft-drivstoffblandingen, samt rengjøringsmidler for motor og drivstofflinjer.
- Varier bykjøring med landeveiskjøring for å la motoren gå fra 2500 rpm fra tid til annen. I denne kjøremodusen brennes sot og karbonavsetninger bort, noe som reduserer risikoen for at injektorene blir tette, stempelringene blir klistrete og at katalysatoren svikter.
- En turboladet motor bør ikke slås av med en gang bilen har stoppet, la den gå på tomgang i 2-5 minutter, slik at turbinen kan kjøle seg ned.
- Kjøp alltid motorolje som er anbefalt av bilprodusenten og bland aldri smøremidler av forskjellige viskositeter.
- Begynn kjøringen jevnt for å unngå å skade på bøssinger inne i turbinen.
Konklusjon
Moderne dieselmotorer er økonomiske og kraftige. Til tross for stereotypene er de miljøvennlige og lydløse. Biler som er utstyrt med dieselmotorer vil være perfekte for landlige turer; De er praktiske for store grupper, familier, og de svikter ikke selv ved hyppig bruk. De er veldig pålitelige i terrenget, derfor er de populære blant fiske-, jakt- og friluftsentusiaster. Men dersom du alltid har ønsket deg en sportsbil, eller du har en tendens til å akselerere og bremse brått når du kjører, ville ikke en dieseldrevet bil passe deg: aggressiv kjørestil vil belaste på motoren.
Reparasjon av en dieselmotor er kostbart. Men dersom du følger de tipsene som er nevnt ovenfor, vil det ikke bli nødvendig å reparere motoren ofte.